ABI (Ankle – Branchial Index) - Σφυροβραχιονιος δεικτης
Τ ΕΙΝΑΙ
Η σύγκριση της πίεσης του αίματος άνω και κάτω άκρων (στον βραχίονα και στα σφυρά) μπορεί να αποκαλύψει περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD). Μια βασική MH επεμβατική δοκιμασία για την ανίχνευση προβλημάτων στις περιφερειακές αρτηρίες είναι η ταυτόχρονη μέτρηση και σύγκριση της αρτηριακής πίεσης που είναι γνωστή ως σφυροβραχιόνιος δείκτης (ΑΒΙ).
Στα ιατρεία CarE MediC πραγματοποιείται η διερεύνηση περιφερικής αρτηριοπάθειας μέσω ειδικού ψηφιακού εξοπλισμού και με όλες τις παραμέτρους για άμεσα και αξιόπιστα αποτελέσματα. Στο τέλος της δοκιμασίας δίνεται αναλυτικό πόρισμα με τα αποτελέσματα της εξέτασης και περαιτέρω συστάσεις εφόσον κρίνεται αναγκαίο.
ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΟΠΑΘΕΙΑ
Οι αρτηρίες που αρδεύουν με αίμα τα μέρη του σώματος πολλές φορές δεν εξετάζονται με τόσο μεγάλη προσοχή, όσο οι στεφανιαίες αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά ή οι καρωτίδες που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο. Αυτές οι επονομαζόμενες περιφερικές αρτηρίες δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχεια του αρτηριακού δικτύου της αορτής προς τα σπλάγχνα και τα κάτω άκρα. Έχουν κεντρικό ρόλο στην καλή υγεία των νεφρών, των σπλάχνων και των κάτω άκρων. Είναι επίσης το ίδιο επιρρεπείς με τους μηχανισμούς που σκληραίνουν, στενεύουν ή φράζουν τις στεφανιαίες αρτηρίες και με παρόμοιους παράγοντες κινδύνου. Η περιφερική αρτηριακή νόσος προκαλεί ταλαιπωρία, αναπηρία και μερικές φορές θάνατο.
ΓΙΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
Σε ένα απόλυτα υγιές κυκλοφορικό σύστημα, η αρτηριακή πίεση που μετριέται στη βραχιόνιο αρτηρία είναι ένας καλός δείκτης της πίεσης του αίματος και για τα υπόλοιπα μέρη του σώματος. Ωστόσο, όταν το αίμα διέρχεται από δύσκαμπτες αρτηρίες ή αρτηρίες που έχουν στενωθεί ή φράξει, η πίεση στα σημεία που βρίσκονται απομακρυσμένα από την καρδιά μπορεί να διαφέρει από εκείνη του βραχίονα. Ο σφυροβραχιόνιος δείκτης, συγκρίνει την πίεση του αίματος σε δύο θέσεις. Μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο μπορεί να σηματοδοτήσει την παρουσία περιφερικής αρτηριακής νόσου. Με την μέθοδο ΑΒΙ μπορεί επίσης να παρακολουθείται ή πορεία της νόσου ή/και η επίδραση της θεραπείας.
Συμφωνα με τις τελευταιες κατευθυντηριες οδηγιες της ESC/ESVS:
Τα άτομα που πρέπει να προβούν σε μη επεμβατική δοκιμασία ανίχνευσης περιφερικής αρτηριοπάθειας με ΑΒΙ είναι:
Ασθενείς με κλινική υποψία για σοβαρή περιφερική αρτηριακή νόσο
– Μη ψηλαφητές περιφερικές σφύξεις κάτω άκρων
– Τυπική διαλείπουσα χωλότητα (πόνος κατά την άσκηση ή στο περπάτημα εντοπισμένος στη γαστροκνημία) ή συμπτώματα υποδηλώνουν σοβαρή περιφερική αρτηριακή νόσο
– Μη θεραπευτική πληγή των κάτω άκρων
Ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο λόγω των παρακάτω κλινικών συνθηκών:
– Αθηροσκληρωτικές ασθένειες: Στεφανιαία νόσος (ΣΝ), Νόσος καρωτίδων
– Άλλες καταστάσεις: ανευρύσματα, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια
Ασυμπτωματικά άτομα χωρίς κλινικά συμπτώματα, αλλά σε αυξημένο κίνδυνο:
– Άνδρες και γυναίκες ηλικίας> 65 ετών
– Άνδρες και γυναίκες ηλικίας <65 ετών που ταξινομούνται σε υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ESC, δηλαδή ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη ΣΔ, καπνιστές, πολύ υψηλό SCORE ή ASCVD score
– Άνδρες και γυναίκες ηλικίας> 50 ετών με οικογενειακό ιστορικό περιφερικής αρτηριoπάθειας
Φυσιολογικές και παθολογικές τιμές ΑΒΙ. Από τις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες της ESC/ESVS για τη διερεύνηση περιφερικής αρτηριοπάθειας.